Vracíme se k ekonomickému nacionalismu? Říkáme globalizaci sbohem?

30. 03. 2020 9:02:53
Naše Země má dostatek zemědělské půdy na to, aby zajistila většinu potravin ze svých vlastních zdrojů a svými vlastními silami. Ochrana půdy, péče o krajinu, produkce a výroba potravin musí být jednou z našich hlavních priorit.

Až donedávna většina investorů a politiků zůstávala v klidu ohledně možného ekonomického dopadu koronavirové krize. Většina z nich mylně předpokládala, že tato pandemie bude mít krátkodobý dopad pouze na čínskou ekonomiku. Nyní si uvědomují, že se jedná o závažnou věc, která po sobě zanechá dalekosáhlé důsledky, a to nejen na zdraví lidí, nýbrž i na ekonomickém a politickém uspořádaní celého světa. Podniky z různých odvětví si náhle uvědomily rizika závislosti na složitých globálních dodavatelských řetězcích. Též rychlost a rozsah šíření viru po celém světě, poukázaly na zranitelnost lidí vůči zdánlivě vzdáleným vnějším hrozbám.

Pandemie koronaviru, která téměř zastavila hospodářskou činnost ve všech zemích EU, nutí vlády k bezprecedentním krokům. A jak se tato pandemie šíří, vyvolává nový tón, tón ekonomického nacionalismu. Evropská unie se náhle obává toho, aby zahraniční investoři nemohli využít pandemii k získání zranitelných společností a podniků.

Politici reagují různými způsoby. Hlavně zřizují všelijaké záchranné fondy. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier varoval před nebezpečím zahraničních investorů, kteří se snaží využít prohlubující se koronavirovou krizi, aby destabilizovali významné německé podniky.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen naléhá na členské státy EU, aby lépe kontrolovaly zahraniční investice, a to zejména v oblastech, jako je zdravotnictví, lékařský výzkum a důležitá infrastruktura. „Měli byste použít všechny možnosti k ochraně strategických evropských společností před zahraničním převzetím nebo jeho vlivem, který by mohl ohrozit naši bezpečnost a veřejný pořádek,“ řekla ve videu na Twitteru. Podle ní členské státy musí být „ostražité“ a musí používat všechny nástroje, které mají k dispozici, aby zajistily, že krize nezpůsobí ztrátu významných aktiv a technologií.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu začátkem tohoto měsíce řekl, že svět musí „zpochybnit vývojový model“, který sledoval po celá desetiletí a který nyní „odhaluje své nedostatky“. „Tato pandemie ukazuje, že existují zboží a služby, které musí být umístěny mimo zákony trhu,“ uvedl.

Bavorský premiér Markus Söder by chtěl jít ještě dál, a úplně by cizincům zakázal převzetí jakékoli německé společnosti.

Jste též touto rétorikou překvapeni?

Nevím, jakou budoucnost má Evropská unie. Nevím, zda svět skutečně míří zpět k protekcionismu a merkantilismu. Domnívám se však, že tato krize by Českou republiku měla podnítit k úplnému přehodnocení našeho fungování v rámci světové ekonomiky. Strategické zboží musí být vyráběno výhradně doma. V tomto ohledu považuji potravinovou bezpečnost za velmi zásadní. Naše Země má dostatek zemědělské půdy na to, aby zajistila většinu potravin ze svých vlastních zdrojů a svými vlastními silami. Ochrana půdy, péče o krajinu, produkce a výroba potravin musí být jednou z našich hlavních priorit. Podpora českých zemědělců a potravinářů musí být naší nejvyšší prioritou. Česká ekonomika je proexportně orientovaná a zahraniční obchod v ní hraje velmi významnou roli. Proto se nemůžeme uzavřít před vnějším světem. Musíme však prosazovat proexportní politiku, která povede ke geografické i komoditní rozmanitosti. Nesmíme být závislí na jediném odvětví, ani na omezeném počtu obchodních partnerů. Musíme se vrátit na tradiční trhy, kde má naše země historicky dobré jméno. Věřím, že to dokážeme.

Autor: Mansoor Maitah | pondělí 30.3.2020 9:02 | karma článku: 43.43 | přečteno: 1276x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 715 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.27 | Přečteno: 312 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 3044 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1526

Vystudoval České vysoké učení technické v Praze. Absolvoval doktorské studium na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, obor mezinárodní ekonomické vztahy. Dále absolvoval doktorské studium na Institutu politických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, obor politologie. V roce 2019 byl prezidentem republiky jmenován profesorem v oboru ekonomie. V současnosti působí jako vědecký výzkumník na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké škole ekonomické v Praze a též na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Je autorem řady vědeckých článků a knižních publikací. Velkou pozornost vyvolala zejména jeho kritická analýza vztahu mezi islámem a demokracií. Je členem vědecké rady Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. K jeho zálibám patří sport, historie a studium jazyků.

Je zakladatelem iniciativy na záchranu půdy v České republice.

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=1087195&typ=PLATNY

http://wp.czu.cz/cs/index.php/?r=1071&mp=person.info&idClovek=6677

https://scholar.google.cz/citations?user=LqsgQ8gAAAAJ&hl=cs

https://insis.vse.cz/lide/clovek.pl?id=56981

www.maitah.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...