Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nejsem pro přijímání migrantů?

Migraci opravdu nelze posuzovat jen z pohledu nějakých tzv. šlechetných úmyslů, jejichž nositelé často sklouzávají do naivity, unáhlenosti a překotnosti. Jak jsem již napsal loni v listopadu, migraci je třeba vnímat pragmaticky.

Po zamyšlení o euru bych se chtěl tentokrát věnovat neméně závažnému tématu, kterým je migrace. Je to natolik závažné téma, že jej podle mého názoru nelze analyzovat na základě absolutních termínů, jako je dobro a zlo. Bohužel se mi zdá, že si tohoto faktu obě dvě strany ve vzájemných diskuzích nejsou vědomé.

Úspěch či neúspěch migrační politiky záleží na mnoha faktorech, které lze s jistou mírou zjednodušení vyjádřit čtyřmi základními otázkami:

Kdo? Odkud? Na jak dlouho? Proč?

Zejména liberální média a některé vlády mají tendenci záměrně ignorovat rozdíly, které z historických i společenských důvodů různé migrační vlny doprovázejí. Ostatně, stejně jako výše zmíněné otázky.

Migraci opravdu nelze posuzovat jen z pohledu nějakých tzv. šlechetných úmyslů, jejichž nositelé často sklouzávají do naivity, unáhlenosti a překotnosti. Jak jsem již napsal loni v listopadu, migraci je třeba vnímat zcela pragmaticky a realisticky.

Nejsem přitom cynik nebo snad citově vyprahlý člověk, který vše přepočítává jen na peníze a hodlá z každé životní situace vytěžit pouze zisk. Charitu a vůbec snahu pomáhat druhým považuji za jednu z hlavních devíz západní civilizace, která se rozvíjela na křesťansko-židovských základech. Ovšem migrace je něco zcela jiného a v případě neúspěšně prováděné migrační politiky umírají, chudnou a strádají jak hostitelé, tak hosté.

A je třeba si rovnou říci, že migrační politiku Evropy v poválečné éře lze bohužel charakterizovat slovy, které jsem použil o dva odstavce výš, tedy: naivitou, unáhleností a překotností. A to paradoxně přesto, že zejména v 50. letech byla drtivá většina migračních politik evropských států určována pragmatismem. Tedy s cílem získat levnou pracovní sílu z rozvojových zemí a využít ji pro budování Evropy.

Druhá strana byla s tímto základním cílem srozuměna a byla tedy uzavřena standardní nepsaná dohoda, ze které do značné míry těžily obě strany. Postupem času však většina evropských vlád tento ryze pragmatický přístup opustila a zejména socialisté se začali soustředit na „spasení světa“. Ve jménu velmi falešných a zavádějících argumentů.

Dlouhá léta vše nějakým způsobem fungovalo. Jen občas se na povrch dostaly neblahé signály, ale „migrační mašina“ přesto pokračovala dál v zajetých kolejích. Až migrační krize v roce 2015 odkryla v celé nahotě fakt, že funkční migrační politiku nemohou utvářet ideologie multikulturalismu a politické korektnosti. Z tohoto pohledu tak může mít migrační krize pro celou Evropu jakýsi ozdravný efekt a posloužit k jejímu probuzení. Proč se tomu tak děje jen v části evropské společnosti by však byla téma na celý další článek, takže jej, s dovolením, rozvinu někdy příště.

Hlavním neštěstím, které zakládá nekonečný migrační potenciál, je dlouhodobá politická nestabilita a nefunkční vlády ve většině zemí Afriky a Blízkého východu, dále nekontrolovatelnou porodnost, přebujelou korupci, klientelismus, přehnaný důraz na náboženství, který mnohdy ústí v islamismus a terorismus.

Dalším neštěstím je bohužel dlouhodobá migrační politika Evropské unie, spočívající v poskytování štědrých sociálních dávek, osudovým pozváním kancléřky Merkelové migrantů do Evropy, podceněním ochrany vnějších hranic, nepřímou podporou pašeráctví, chaotickou administrativou při registraci nově příchozích, sebedestruktivní toleranci mimoevropských zvyklostí (např. sňatky s dětmi) a v neposlední řadě poskytováním přívětivého prostředí pro teroristy.

Jsem přesvědčen, že pokud se podíváme na migraci do Evropy v posledních letech a tzv. migrační krizi, není již zapotřebí žádných emotivních výroků. Je však otázkou, jestli jsou toho někteří politici a většina zaměstnanců z nevládních neziskových organizací schopni.

Autor: Mansoor Maitah | pondělí 15.4.2019 23:12 | karma článku: 29,04 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Mansoor Maitah

Zemědělská půda dramaticky ubývá a čelí degradaci! Pojďme to společně změnit!

Úbytek zemědělské půdy má mnoho dalších důsledků, které negativně ovlivňují naši krajinu. Zdravá půda je schopná účinně regulovat odtok vody z krajiny, a tím tlumit výskyt povodní i sucha.

6.6.2020 v 8:52 | Karma: 39,02 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mansoor Maitah

Vracíme se k ekonomickému nacionalismu? Říkáme globalizaci sbohem?

Naše Země má dostatek zemědělské půdy na to, aby zajistila většinu potravin ze svých vlastních zdrojů a svými vlastními silami. Ochrana půdy, péče o krajinu, produkce a výroba potravin musí být jednou z našich hlavních priorit.

30.3.2020 v 9:02 | Karma: 43,43 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mansoor Maitah

Společně rozumným úsudkem proti koronaviru!

Chtěl bych říct, že jsem hrdý na to, jakým způsobem se celá naše země a její občané s touto situací dosud vyrovnávají.

25.3.2020 v 21:48 | Karma: 40,45 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Mansoor Maitah

Haló, evropské instituce, kdepak jste?

Lidé nabízejí druhým pomoc a snaží se být tolerantní a solidární. Až koronavirus zvládneme, a já pevně věřím, že to bude brzy, měli bychom chtít znovu a lépe nastavit naše vztahy vůči evropským institucím.

21.3.2020 v 13:28 | Karma: 41,87 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mansoor Maitah

Nepotřebuje Evropa nového Evžena Savojského?

Nedovolme, aby se historie opakovala. Mějme na paměti historii a poučme se z ní. Je nejvyšší čas, aby se evropští lídři probudili a začali se Tureckem velmi vážně zabývat.

5.3.2020 v 19:59 | Karma: 41,74 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5302x
Vystudoval České vysoké učení technické v Praze. Absolvoval doktorské studium na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, obor mezinárodní ekonomické vztahy. Dále absolvoval doktorské studium na Institutu politických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, obor politologie. V roce 2019 byl prezidentem republiky jmenován profesorem v oboru ekonomie. V současnosti působí jako vědecký výzkumník na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké škole ekonomické v Praze a též na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Je autorem řady vědeckých článků a knižních publikací. Velkou pozornost vyvolala zejména jeho kritická analýza vztahu mezi islámem a demokracií. Je členem vědecké rady Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. K jeho zálibám patří sport, historie a studium jazyků.

Je zakladatelem iniciativy na záchranu půdy v České republice.

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=1087195&typ=PLATNY

http://wp.czu.cz/cs/index.php/?r=1071&mp=person.info&idClovek=6677

https://scholar.google.cz/citations?user=LqsgQ8gAAAAJ&hl=cs

https://insis.vse.cz/lide/clovek.pl?id=56981

www.maitah.com

Seznam rubrik